ALPHA Trainer

L’Alpha Trainer de Pipistrel representa el nou concepte d'entrenament econòmic per a pilots.
Amb un sòlid pedigrí dins de la nostra àmplia línia de productes, l’Alpha Trainer combina qualitat amb un preu excel·lent. Vols assequibles amb una performance sense restriccions!
Es tracta d'una aeronau biplaça de materials compostos assequible que combina la qualitat de Pipistrel, una fabricació d'alta tecnologia i gran manejabilitat amb un excel·lent preu. Propel·lit pel motor Rotax 912 80 CV, consumeix tan sols 9,5 litres de MOGAS convencional per hora. Si estàs buscant millorar la rendibilitat de la teva escola de vol, l’Alpha Trainer pot ser la solució perfecta.

Alpha Trainer

El seu nom, Pipistrel Alpha Trainer, descriu perfectament el propòsit exacte d'aquesta nova aeronau dissenyada per a escoles de vol. Així com la lletra alpha és la primera lletra de l'alfabet grec, aquesta aeronau és també el primer entrenador (trainer) que un pilot pot tenir.

Els temps han canviat, però les dificultats econòmiques no han de significar que la gent deixi d'aprendre a volar. La majoria dels avions són massa cars per ser adquirits per una persona o escola d'aviació. Per això Pipistrel ha realitzat un nou acostament a l'entrenament de vol amb un cost de la meitat del dels seus competidors.

El nou Alpha Trainer arriba amb grans prestacions! No només és assequible sinó que el cost del seu manteniment és realment baix. I pilotar-lo és sensacional! De fet, creiem que no hi ha aeronaus esportives d'entrenament que ofereixin costos operatius tan baixos com els del nou Alpha Trainer de Pipistrel.

Aquestes són les nostres idees de com hauria de ser un avió d'entrenament esportiu o ultralleuger. Totes han estat incorporades en l’Alpha Trainer:

 • Ha de ser fort i fàcil de volar per a pilots estudiants principiants.
 • Ha de tenir bones característiques de pèrdua per al mercat dels vols d'entrenament, sense sorpreses durant el vol.
 • Ha de ser assequible i fàcil de pilotar, mantenir i reparar.
 • Ha de ser capaç de fer circuits durant tot el dia, en totes les condicions, fins i tot en dies amb calor excessiva amb temperatures superiors a 37 ºC (100º F).
 • Ha de tenir bona ventilació i calefacció quan sigui necessari.
 • Ha de tenir bones llums estroboscòpiques i bona illuminació.
 • Ha de tenir una cabina tranquilla per facilitar la comunicació entre l'instructor i l'estudiant.
 • Ha d'haver-hi un subministrament de peces de recanvi ràpid i eficaç per mantenir l'avió en línia de vol.
 • Ha de tenir una autonomia rasonable per a vols llargs.
 • Ha de tenir ràpida posada en servei i fàcil proveïment de combustible.
 • Ha de tenir un sistema de paracaigudes balístic.
 • Ha de tenir un acabat que aguanti l'estacionament a l'exterior.
 • Ha de tenir bons frens per a les possibles situacions d'emergència.
 • Ha de tenir controls de vol dobles, amb ajustatge fàcil i ràpid adequats per a pilots de diferents grandàries.
 • Ha de tenir fàcil accés a la cabina.
 • Ha de tenir una llarga vida operativa.
 • Ha de tenir configuració tricicle amb roda davantera orientable.
 • Hem esmentat que sigui assequible i fàcil de pilotar?

Què és el que fa que l’Alpha Trainer sigui tan especial?

Tren d'aterratge

El tren d'aterratge principal, fabricat amb materials composts, ha estat reforçat per suportar els aterratges més durs, fins i tot a MTOW, amb una càrrega de combustible total de 230 kg. Ha estat dissenyat per ser fort, durable i capaç de suportar forts aterratges realitzats per pilots estudiants. El nou tren davanter és 5 cm més curt, donant lloc a un morro més baix i en un augment de la visibilitat durant el rodatge. La distància entre l'hèlice i el sòl no ha estat sacrificada perquè l’Alpha Trainer utilitza una hèlice de pas fix amb un diàmetre més petit, de 162 cm.

Dipòsit de combustible

L’Alpha Trainer té un nou dipòsit de combustible central de 50 litres. Aquest dipòsit pot semblar petit si pensem en un avió convencional, però els Pipistrel són molt més eficients i 50 litres són més que suficients! El dipòsit ara disposa d'una gran obertura per la qual pot omplir-se directament en els ràpids sortidors d’AVGAS que es troben en la majoria d'aeròdroms. Amb aquesta capacitat podrà recórrer més de 600 km (324 NM) a la velocitat normal de creuer de 200 km/h (108 kts). En els circuits que es realitzen a les escoles de vol, l'avió consumeix menys de 7,6 litres per hora, proporcionant una autonomia de 5 hores amb 50 litres de combustible.

El motor

L’Alpha Trainer està equipat amb el fiable motor ROTAX 912 de 80 CV. Mentre que alguns qüestionen si 80 CV és suficient, aquells que coneixen Pipistrel saben que els nostres dissenys augmenten el rendiment de les aeronaus amb aquesta potència. Un motor amb aquesta potència aconsegueix una velocitat de creuer de 108 nusos (200 km/h), com la d'un Cessna 172, i aconsegueix curts enlairaments i coeficients d'ascens de més de 5 m/s. Pipistrel creu que el motor ROTAX de 80 CV és l'opció ideal per a un avió d'entrenament, que és fiable i eficaç, que té un consum moderat del combustible i que el seu TBO de 2000 hores/15 anys és un fet.

Nou disseny d'ales

L’Alpha Trainer té un nou disseny d'ales basat en el provat i aclamat Pipistrel Virus SW. Amb l'ala redissenyada, l'avió no necessita frens aerodinàmics per aterrar, la qual cosa simplifica la cabina per als alumnes. També s'han redissenyat els flaperons que ara tenen +25º de flap, permetent aterratges en pistes més curtes.

Nova hèlice

La nova hèlice és un disseny propi de Pipistrel per l’Alpha Trainer construïda amb màquines CNC. Està fabricada amb fusta i està protegida amb una cobertura de material compost que inclou una protecció del caire d'atac. El fet de ser una hèlice de fusta permet que la vibració sigui mínima, la qual cosa contribueix al suau funcionament de l'avió. La seva cobertura especial fa que l'hèlice duri més i ofereixi molts anys d'ús en un ambient normal.

Materials

L’Alpha Trainer està fabricat amb materials compostos d'última generació i té un pes en buit de 45 kg menys que les aeronaus de la competència. Això, al costat de la seva reduïda resistència, és una de les raons per la qual l’Alpha Trainer pot oferir una gran actuació i un gran estalvi.

Robust i durable

La vida d'una aeronau al mercat dels avions d'entrenament requereix una planificació molt detallada. Per aquest motiu, Pipistrel ha decidit dotar a l’Alpha Trainer de tapisseries reforçades per als seus seients. També s'ha decidit eliminar el carenat de les rodes perquè els alumnes no puguin trencar-los per accident i perquè, en el cas de punxar-se la roda, canviar-la només suposaria 2 minuts. Això és un exemple més de la filosofia de Pipistrel de volar i estalviar al màxim i al mateix temps.

Compartiment d'equipatge

L’Alpha Trainer té un compartiment per guardar les cordes d'amarrament, ampolles d'aigua, farmaciola i altres accessoris. L'accés a l'àrea d'equipatge es realitza a través dels seients de la cabina, que es dobleguen cap a endavant, permetent un fàcil accés no restringit. També hi ha dues grans butxaques en els laterals del panell d'instruments, ideals per guardar mapes i càmeres durant el vol.

Frens

Els frens han estat redissenyats i simplificats, oferint característiques de frenat excepcionals fins i tot en pistes curtes. La roda de morro orientable permet realitzar girs fàcilment en poca distància i les sabates dels frens poden ser substituïdes en menys de 15 minuts.

Aviònica

Durant el quart de segle que tenim d'experiència, hem après que una aeronau d'entrenament ha de tenir un panell d'instruments clàssic, per la qual cosa hem mantingut aquest aspecte però hem modernitzat els instruments per millorar la seva visibilitat i fiabilitat amb grans anemòmetres i altímetres (80 mm) fàcils de llegir.

Els instruments d'aspecte convencional estan clarament etiquetats amb les velocitats i temperatures correctament codificades amb colors en un format d'entrenament tradicional i familiar.
El variòmetre i el comptador de revolucions per minut del motor tenen dues pantalles diferents mentre que els altres paràmetres del motor estan reunits en una brillant pantalla multifunció en color que emet avisos acústics quan s'excedeixen valors. Tot això comporta un important augment de la seguretat de vol.

Tots els components d’aviònica estan ben il·luminats gràcies a la seva llum pròpia, la qual els proporciona una bona visibilitat durant tot tipus de condicions lumíniques, tant de dia com de nit.

Quant a les prestacions, qualitat, actuació i estalvi, el nou Alpha Trainer de Pipistrel suposa la millor relació qualitat-preu per a una aeronau feta de materials composts de classe LSA (EUA) o UL (UE) al mercat dels avions d'entrenament. Si et decideixes per l’Alpha Trainer, tingues en compte que estaràs adquirint un avió amb totes les prestacions i equipaments, llest per ser pilotat sense costos sorpresa ni lletra petita.
Després de treballar amb diverses companyies financeres i gestors comercials, hem desenvolupat una solució perfecta per a les escoles de vol que s'inicien en el camp de l'entrenament o per a qualsevol escola que vulgui modernitzar la seva flota reduint el seu cost operatiu a la meitat.

Vols reduir encara més els costos operatius?

La combinació de l’Alpha Trainer amb l’Alpha Trainer Electric (antic WATTsUP) és perfecta per a una escola de vol. Aquestes dues aeronaus estan configurades exactament de la mateixa manera i pilotar qualsevol de les dues és pràcticament el mateix. Un pilot estudiant podrà pilotar tant el model convencional com l'elèctric sense problemes. Utilitzar el model elèctric per a l'entrenament local (inici, aterratges, procediments, etc.) pot abaixar els costos i reduir l'impacte mediambiental al mínim. Pots utilitzar llavors l’Alpha Trainer convencional per navegar. És la combinació perfecta.

Preu (Setembre 2016)

El preu base par l’Alpha Trainer UL és de 74 550 € sense IGI (IVA d’Andorra); 77 905 € amb 4,5 % d’IGI. Entrega i matriculació no incloses.

NOU: elèctrics accionats els frens pneumàtic, s'activen automàticament quan les ales estan en la segona posició, ja està disponible!

Per a més informació, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

Fitxa tècnica de l’Alpha Trainer

Modelo
ALPHA TRAINER
MOTOR ROTAX ROTAX 912 UL
Potència màxima (amb 2 carb.) 80 CV a 5800 r/min
HÈLICE Hélice de paso fijo de madera de 1620 mm de diámetro con borde de ataque protegido
MIDES
Envergadura 10,5 m (34,4 ft)
Llarg 6,5 m (21,33 ft)
Alçada 2,05 m (6,07 ft)
Superficie alar 9.51 m2 (96,6 ft2)
Superfície del timó de direcció 1,1 m2 (11,8 ft2)
Superfície de cua 1,08 m2 (11,6 ft2)
Relació d'aspecte 11,3
Flaps positius 0°, 15°, 25°
Centre de gravetat 20% - 38% MAC
PES
Pes en buit 279 kg (615 lbs)
Pes màxim d'enlairament (MTOW) 550 kg (1212 lbs)
xCarga con depósito de combustible lleno 230 kg (507 lbs)
Capacitat dels dipòsits de combustible 50 L (13,2 US gal)
Combustible útil 48 L (12,7 US gal)
PRESTACIONS DATOS PARA MTOW de 1212 lbs (550 kg) All speeds in Knots
Pèrdua amb flaps 68 km/h (37 kts)
Pèrdua sense flaps 80 km/h (43 kts)
Velocitat de creuer (75 % potència) 200 km/h (108 kts)
Velocitat horitzontal màxima 222 km/h (120 kts)
VNE 250 km/h (135 kts)
Velocitat màxima amb flaps 130 km/h (70 kts)
Velocitat de penetració en turbulència 159 km/h (86 kts)
Millor velocitat d'ascensió 139 km/h (75 kts)
Coeficient d'ascensió màxim (450 kg) 6,19 m/s (1220 fpm)
Millor velocitat per planar 118 km/h (64 kts)
Millor coeficient de planatge (hélice 90 grados) 15:1
Carrera d'enlairament (450 kg) 139,9 m (459 ft)
Distància d'enlairament amb obstacle de 15 m (450 kg) 224,9 m (738 feet)
Sostre de servei (450 kg) 5846,4 m (18 000 ft)
Temps de capcineig 45º - 45º 2,6 s
Consum de combustible a velocitat de creuer 13,6 l/h (3,6 US gph)
Autonomia
3,1 h
Abast 324 NM (600 km)
Factor màxim de càrrega (x 1,8) +4 g - 2 g
Coeficient de seguretat
Mínimo 1,875

Pipistrel es reserva el dret de modificar les dades exposades en cas de millores del producte, de regulacions del govern o de les autoritats o d’alguna altra causa justificada.

El disseny segueix estrictament les seccions EASA CS-22, CS-VLA i CS-23, així com les regles aplicades a aeronaus ultralleugeres i microlleugeres (LTF-UL 2003, etc.) i els estàndards ASTM-LSA.

Les certificacions d’ultralleugers/microlleugers varien segons el país, per tant les dades certificades actuals poden diferir de les especificades en aquesta pàgina. Fes clic a l’enllaç de les certificacions per comprovar-ho.