Pipistrel Miniliner: nova generació de mobilitat aèria zero emissions

Publicat 11 de Febrer de 2021 12:00

Pipistrel Miniliner regional aircraft

Pipistrel avança significativament amb els dissenys de Miniliner per a una nova generació de mobilitat aèria sense emissions.
Pipistrel va anunciar orgullosament que els estudis de disseny que s’han dut a terme indiquen un potencial de mercat significatiu i una viabilitat tecnològica i infraestructural del concepte Pipistrel Miniliner.
El concepte Miniliner oferirà una solució líder per a futurs avions regionals, ja que permet un transport net, ràpid i rendible.

El projecte

El Miniliner és un nou tipus d’avió de zero emissions de la classe de 20 seients, capaç d’operar silenciosament des de pistes a menys d’1 km, incloses les pistes d’aterratge de gespa d’aeròdroms petits.

Per tant, aquests avions tenen el potencial d’alterar la mobilitat aèria, connectant poblacions a una distància de 200 a 1000 km que actualment no estan connectades, però també ofereixen serveis de micro-emissors des de petits aeroports fins a grans centres.
Fa diversos anys, Pipistrel ja va començar a estudiar avions més grans de zero emissions com a part del projecte MAHEPA. Actualment, Pipistrel realitza estudis de disseny interns, i s’està associant amb universitats sota el marc del projecte UNIFIER19 finançat per la UE.
S'estan estudiant diversos tipus de tren motriu, els sistemes avançats de propulsió a base d’hidrogen compleixen els requisits innegociables d'un funcionament lliure d'emissions, silenciosos i segurs.

Els avions actuals de la indústria es basen en dissenys de 40 anys d’antiguitat, propulsats per turboreactors sorollosos, d’alt consum i alt manteniment. El Miniliner de Pipistrel permet una reducció del 30 al 40% del cost d’operació directe (DOC) per seient en comparació amb les solucions actuals, incloent la introducció de noves tecnologies de propulsió zero emissions, control de les emissions en temps real i automatització de controls de vol avançats. Aquest últim facilitarà al mateix temps operacions amb un sol pilot.

Pipistrel té com a objectiu l’Entrada en Servei (EIS) del 2028 al 2030, ja que els conceptes proposats estan orientats a no requerir grans inversions en infraestructures. Per superar els reptes normatius, operatius i tecnològics, Pipistrel treballa amb Clean Aviation, SESAR i EASA, així com també estableix diverses iniciatives de col·laboració en la indústria.

Pipistrel està encantat d’estar envoltat d’organitzacions d’idees afins, cosa que permetrà adaptar les regulacions per a la pròxima generació de cabines d’un sol pilot i per al servei aeri de transbordadors provinents de pistes de gespa.

Gràcies a aquests projectes, els Miniliners propulsats per hidrogen de zero emissions estan més a prop de convertir-se en una realitat de cada dia i seran el trampolí per al desenvolupaments de l’aviació neta a les comunitats, ja que aquests vols de microalimentació aprofitaran els sistemes de control de combustible per integrar de forma segura els Miniliners a l’espai aeri d’alt trànsit de grans aeroports. A més, els aeroports s’estan convertint en nodes multimodals d’emissió zero, d’acord amb l’estratègia de mobilitat intel·ligent i sostenible de la CE.

Tornar al llistat de notícies