Pipistrel Panthera

 Panthera: un 4 places únic amb un disseny atractiu i un rendiment excel·lent.

El Panthera és per a tu si estàs buscant ..

Panthera 123 En

"El Panthera té les superfícies d'un planador, el disseny d'un automòbil premium modern, el plaer de volar un LSA i la sensació de cabina d'un Very Light Jet".

El cel s’ha obert com mai i les fronteres obren de nou. La necessitat de recórrer distàncies llargues, de manera ràpida i eficaç mai ha estat tan gran. Tanmateix, a qui li agrada quedar-se atrapat en un gran aeroport, passant per llargues files de controls de seguretat per pujar a l'avió? Imagineu-vos un avió ràpid però extremadament econòmic que us pugui portar a vosaltres i als vostres amics, companys de feina o socis comercials a qualsevol lloc que vulgueu, sempre que vulgueu. Imagineu-vos un avió que pugui aprofitar plenament els petits camps d’aviació de pista curta que us acostin més que mai a la vostra destinació final i obrint un nou món d’oportunitats. Un avió, dissenyat meticulosament per mantenir-vos segurs, còmodes, tranquils i respectuós amb el medi ambient. Un avió innovador, que crida l’atenció a l’instant. La vostra bombolla de seguretat silenciosa i d’alt rendiment, la vostra màquina del temps personal.

Panthera.

Panthera

Història del projecte:

Fa uns anys, la gent deia que era impossible crear un avió prou lleuger i simple per ser segur i eficient. Ho hem fet. La gent deia que era impossible volar pel món amb un avió petit sense ajuda. Ho hem fet. La gent també deia que ara impossible crear un avió prou ràpid i eficaç com per tenir èxit als Centennial Challenges de la NASA. Vam seguir endavant i vam fer el que ningú no havia fet abans: vam guanyar dos cops els Desafiaments de la NASA. Actualment diuen que és impossible fabricar un avió pràctic amb energia elèctrica. Ja ho vam fer al 2007 amb el primer biplaça elèctric del món. És evident que veiem i fem les coses de manera diferent i tenim una visió pionera.

És important destacar les principals característiques del Panthera:

Innovació:

El Panthera ha estat dissenyat aplicant les tècniques de disseny i construcció més modernes, a més de 30 anys de coneixement, experiència i excel·lència en la construcció d’avions. Les corbes orgàniques del Panthera són el resultat de l’optimització mitjançant eines informàtiques avançades i desenvolupades internament, on cada detall està dissenyat per garantir una resistència mínima i la màxima eficiència.

Està especialment optimitzat per garantir un mínim soroll i un rendiment màxim, reduint l’impacte ambiental de l’avió i augmentant el confort de la cabina. El Panthera també disposa de sistemes totalment elèctrics per a l'actuació de components. El seu tren d'aterratge, aletes i tapissos de titani són de funcionament elèctric, cosa que redueix el pes i maximitza fiabilitat, ja que elimina els sistemes hidràulics complexos i pesats. Tota la il·luminació interna i externa es realitza mitjançant tecnologia LED d’última generació, que proporciona una millor claredat i una sensació única.

Rendiment:

El Panthera aconsegueix una eficiència sense precedents gràcies a un perfil aerodinàmic curós, un tren d’aterratge de titani retràctil, una estructura composta lleugera i avançada, una hèlix a mida i un sistema d’escapament d’alt rendiment. L'eficiència es tradueix directament en més velocitat per a la mateixa potència. No existeix cap altre avió de quatre seients amb el mateix motor que voli tan ràpid. Per al propietari, això representa costos operatius significativament més baixos i un manteniment simplificat.

L’abast màxim està assegurat amb qualsevol càrrega útil, cosa que sempre han desitjat els pilots d’avions de quatre places. El disseny robust del tren d'aterratge i el baix pes total permeten operacions des de pistes curtes d'herba, que us deixen el més a prop possible de la vostra destinació final. El motor està preparat per al futur, capaç d’acceptar combustibles sense plom i complint els requisits ambientals futurs. Els models híbrids i elèctrics redueixen encara més el soroll de l’enlairament, al fer-ho amb el mode elèctric.

Configuracions:

Panthera

La primera opció de motor va ser el Lycoming IO-390, però vam rebre la notícia que no es certificarà per a Mogas (gasolina d’automoció). A causa d'això i del fet que Pipistrel havia pres la decisió d'utilitzar Mogas, ja que és un preu més baix i contamina menys (sense plom), ens vam veure obligats a canviar al IO-540-V, que ja està certificat també per a Mogas, tot i que el Panthera no necessita un motor més potent. Com que no necessita aquesta potència addicional, volarà a paràmetres de potència molt baixos i, per tant, el consum seguirà sent aproximadament el mateix que amb el model IO-390, però l’opció IO-540 de 260 CV proporcionarà una millora significativa del rendiment. Vegeu totes les dades a continuació.

Panthera Hybrid

El propulsor híbrid-elèctric de 145 kW, el sistema de bateria d'última generació i la unitat generadora d’extensors de gamma, que va ser desenvolupat internament i dissenyat específicament per al Panthera, és una autèntica revolució en l'aviació. La capacitat d’enlairament i aterratge silencios i elèctric s’uneix a característiques d’autonomia sense compromís. Aterratge en pista curta, ascens potent, aerodinàmica extrema i llarga distància, són els distintius del Panthera, que es complementen amb el revolucionari sistema de propulsió híbrid. Panthera Hybrid representa un gran salt cap endavant i obrirà el camí al futur de l’aviació !

Panthera Electro

Aquesta versió de Panthera amb el seu propulsor de 145 kW és una delícia per als entusiastes de l’alta tecnologia i per a aquells a qui el medi ambient és molt important. L'objectiu és demostrar la capacitat de recórrer 400 km (215 NM), de manera silenciosa, eficient, amb zero emissions i un cost mínim. La plataforma està oberta i està preparada per acceptar les generacions futures de tecnologies de bateries, que augmentaran el rang de funcionament. El vol elèctric està a punt i s'espera que el Panthera Electro influeixi en les autoritats perquè acceptin el vol elèctric i permetre així un vol net i silenciós a un cost raonable.

Confort de la cabina:

Un dels principals punts de disseny de Panthera és la cabina ergonòmica d’última generació. Totes les funcions ofereixen comoditat i facilitat extremes a totes les persones. L'accés és fàcil a través de tres grans portes d'estil ala de gavina, dues a la part davantera per al pilot i copilot i una per a la fila de seients del darrere. Els seients de pilot i copilot són ajustables. El pal central és ergonòmic i proporciona la sensació esportiva que es el distintiu del Panthera. Els dos seients posteriors són molt amples i còmodes. Hi ha un compartiment de càrrega - de la mida d’una cabina d'equipatge estàndard - al qual també s’hi pot accedir des de la cabina durant el vol! L’interior està equipat amb una pell de màxima qualitat i una il·luminació LED per a una sensació i funcionalitat exclusives. El clima es controla gràcies a l’aire condicionat integrat amb ventilació automàtica (opcional). Us mantindrà la frescor durant l’estiu i la calor durant l’hivern. També hi ha la ventilació amb energia solar que manté la cabina fresca quan el Panthera s’estaciona al sol.

Panthera

Materials i tecnologia:

Tots els detalls de les línies del Panthera s’han optimitzat a fons aerodinàmicament mitjançant un programa de dinàmica de fluids computacionals d’última generació, que dóna com a resultat una forma suau i neta. Els perfils d’ala dissenyats especialment estan optimitzats per a una major eficiència i velocitat de creuer, alhora que garanteixen una elevació màxima i unes excel·lents característiques de parada. La seva cua amb T que es reconeix instantàniament, garanteix una resistència a la interferència baixa i ajuda a millorar les característiques de rotació ja que l'estabilitzador horitzontal fa ombra al timó amb angles d'atac elevats.

Aconseguir la forma aerodinàmica del Panthera tot garantint la màxima seguretat i mantenir el poc pes de l’avió seria impossible sense l’ús de materials avançats de nova generació. La major part de l'estructura de l'avió està feta de compostos de fibra de carboni, amb materials antiestàtics i Kevlar que s'utilitzen a zones precises. El tren d’aterratge retràctil d’enllaç posterior està construït amb titani, cosa que li confereix resistència i propietats d’absorció d’energia superiors amb un pes mínim del sistema. Tots els sistemes d'accionament de l'avió són totalment elèctrics, evitant la necessitat de sistemes hidràulics complexos i pesats.

Seguretat:

El Panthera és la vostra bombolla de seguretat personal d’alt rendiment. Amb l'excel·lent equipament de sèrie, el Panthera també compta amb un sistema de rescat de paracaigudes de cèl·lula completa, que ha estat especialment desenvolupat, de manera que es pot desplegar tant a baixa com a alta velocitat i a baixa altitud.

La cabina ha estat dissenyada com una cel·la de seguretat amb zones d’absorció d’energia incorporades, que proporciona una seguretat superior als ocupants en cas d’accident. Els seients i els cinturons de seguretat estan dissenyats segons les últimes normes de certificació + 26G CS / FAR-23. D'altra banda, destaquem també la magnífica vista des de la cabina. En tenir només un pilar central, la visió del pilot cap endavant i cap a la banda és pràcticament lliure d’obstacles, de manera que es millora considerablement la seguretat del vol. La cabina ergonòmica inclou pantalles especials, que milloren l’observació de la situació per mitjà de diferentes alarmes sonores i visuals (terreny, parada, velocitat excessiva, problemes de motor, etc.).

El rendiment de Panthera també contribueix a la seguretat: l’estructura lleugera, impulsada per motors potents, permetrà assolir velocitats i altituds segures molt més ràpid de l’habitual, reduint el temps passat a les «zones crítiques». S'ha ficat especial atenció a la realització de la forma aerodinàmica, que proporciona al Panthera un pilotatge excepcional a baixes velocitats i característiques superiors de parada / post-parada. També són importants les solucions a mida per simplificar el manteniment, reduint així la probabilitat que es produeixin errors durant les revisions.

Panthera Open

Preus i disponibilitat (actualitzat 19/09/2023)

El Panthera es pot demanar ara per al seu lliurament d’aquí a uns mesos, està disponible amb classe experimental i posteriorment en una versió completament certificada. (el preu 725.000€)

El preu de la versió exp IO-540 és de 675,000 euros, (tots els preus no inclouen l’IVA / IGI i tampoc l’entrega). Us permet tenir una idea del preu d’aquest fantàstic avió. No dubti en ficar-se en contacte amb nosaltres per obtenir més informació.

Fitxa tècnica del Panthera

Panthera

Panthera exp & cert

Panthera Hybrid exp

Panthera Electro exp

Categoria Utilitari (+4.4 g, -1.76 g) Utilitari (+4.4 g, -1.76 g) Utilitari (+4.4 g, -1.76 g)
Motor Lycoming IO-540V Híbrid 200 kW potència d'enlairament Elèctric 200 kW potència d'enlairament
Potència nominal 260 CV 200 kW (150 kW continu)
Potència de creuer màxima 100 kW
200 kW (150 kW continu)

Pes i dimensions

MTOM 1315 kg / 2900 lbs 1315 kg / 2900 lbs 1315 kg / 2900 lbs
Càrrega útil 500 kg / 1100 lbs 415 kg / 915 lbs TBD
Combustible utilitzable total 2x 105 l / 2x 27.7 gal 2x 105 l / 2x 27.7 gal n/a
Càrrega de combustible total 350 kg / 770 lbs 265 kg / 585 lbs n/a
Envergadura 10.86 m / 35 ft 8 in 10.86 m / 35 ft 8 in 10.86 m / 35 ft 8 in
Llarg 8.07 m / 26 ft 6 in 8.07 m / 26 ft 6 in 8.07 m / 26 ft 6 in
Alçada 2.19 m / 7 ft 2 in 2.19 m / 7 ft 2 in 2.19 m / 7 ft 2 in
Superfície alar 11,2 m2/ 121 ft2 11,2 m2/ 121 ft2 11,2 m2/ 121 ft2

Prestacions (MTOM)

> 1000 NM (1852 km), 155 KTAS, FL 120,
4 persones a bord (4 x 86 kg)
Velocitat de pèrdua (amb flaps) 60 KIAS 60 KIAS 60 KIAS
Velocitat de pèrdua (sense flaps) 65 KIAS 65 KIAS 65 KIAS
Velocitat de rotació a MTOM 60 KIAS 60 KIAS 60 KIAS
Velocitat de maniobra (VA) 143 KIAS 143 KIAS 143 KIAS
Velocitat d’operació normal (VNO) 175 KIAS 175 KIAS 175 KIAS
Velocitat que mai ha de ser excedida (VNE) 220 KIAS 220 KIAS 220 KIAS
Velocitat horitzontal màxima 203 KTAS 212 KTAS, FL 150 212 KTAS, FL 150
Velocitat de creuer en maniobra (75 % potència) 198 KTAS, FL 80 177 KTAS, FL 150 (full generator power) TBD
Velocitat de creuer (65 % potència) 193 KTAS, FL 120 n/a TBD
Coeficient d'ascensió a MTOM i 105 KIAS 7.9 m/s / 1550 fpm 5.8 m/s / 1150 fpm 5.8 m/s / 1150 fpm
Carrera d'enlairament 295 m 290 m 290 m
Distància d'enlairament amb obstacle de 15 m 540 m 530 m 530 m
Velocitat d'aproximació 80 KTAS 80 KTAS 80 KTAS
Distància d'enlairament amb obstacle de 15 m 570 m 570 m 570 m
Consum a velocitat de creuer en maniobra 56 l/h TBD TBD
Consum a velocitat de creuer econòmica 46 l/h TBD TBD
Autonomia amb 45 min de reserva 1000 NM (1852 km), 155 KTAS, FL 120 > 1000 NM (1852 km), 155 KTAS, FL 120 TBD
Sostre de servei 7600 m / FL 250 6100 m / FL 200 TBD

Galeria